INVESTIGACIONS, ARTICLES I ASSAJOS

D’on venim i on som les famílies LGTBI: drets del col·lectiu i diversitat familiar

Un article d’Elisabet Vendrell, expresidenta de l’FLG, per a la revista Eines (núm. 32, pàg. 36) en què analitza la història de les famílies LGTBI dins de l’Estat espanyol. Un referent si voleu entendre com ha estat aquesta evolució en els drets des dels anys seixanta fins avui.

ESTUDIS I INVESTIGACIONS

Anualment, l’Observatori contra l’Homòfobia (OCH) s’encarrega de realitzar un estudi sobre l’estat de la LGTBI a Catalunya. Aquest estudi té com objectiu mostrar a través de fets constatables (dades) l’estat de la LGTBI al llarg del territori. També, podeu consultar els informes de 20162015 i 2014.

Us posem a disposició l’informe anual 2017 sobre els drets de les persones LGTB a tots els països d’Europa. Us recomanem que visiteu la web, amb moltes novetats que permeten una visita molt detallada país a país, que ens permet accedir a la realitat LGTBI en tots els àmbits de la vida.

AFIN és un grup d’investigació/acció sobre Infàncies, Joventuts i Famílies de totes les cultures, orígens, races o nacionalitats. S’ocupa de la vida familiar i social dels nens, nenes i joves, les seves relacions familiars i socials, les seves situacions de risc i crisi, les seves dificultats i drets.

Estudi que presenta una comparació de l’estigma i dificultats en els fills de parelles de dones per inseminació artificial i els fills de parelles d’homes de gestació subrogada. Les troballes contribueixen a la comprensió teòrica del paper de l’estructura familiar i els processos familiars en l’ajust infantil.

Estudi que explora les motivacions dels pares homosexuals per tenir un fill a través de la subrogació i les diverses decisions que van implicar seguir aquest camí cap a la paternitat. A més, examina els sentiments dels pares sobre aquestes decisions.

Monogràfic que aborda els diversos models a les aules, i les aportacions que les famílies homoparentals fan als nous reptes de l’educació en la diversitat.

Estudi que aprofundeix en diverses estratègies per abordar la LGBTI-fòbia, l’assatjament escolar i la millora de l’atenció a la diversitat afectiva-sexual.

Informe portat a terme per l’Equip d’Investigació de Diversitat Familiar i Desenvolupament Humà, Universitat de Sevilla. 2013.

El principal objectiu d’aquest projecte, que va donar començament al gener de 2010 i finalitza al juny de 2011, és promoure la implementació de polítiques encaminades a combatre la discriminació del col·lectiu LGTB a nivell local.

Informe que té per objectiu una aproximació a l’homofòbia i la transfòbia a Catalunya a partir de dades facilitades per institucions i col·lectius que han definit un protocol de recollida d’informació sobre aquest tipus de discriminació. Departament d’Acció Social i Ciutadania. Generalitat de Catalunya, 2010

Exposició organitzada per: Secretaria de Polítiques Familiars i Drets de Ciutadania. Departament d’Acció Social i Ciutadania. Generalitat de Catalunya, 2010

ASSAJOS I ARTICLES

Un article d’Elisabet Vendrell, expresidenta de l’FLG, per a la revista Eines (núm. 32, pàg. 36) en què analitza la història de les famílies LGTBI dins de l’Estat espanyol. Un referent si voleu entendre com ha estat aquesta evolució en els drets des dels anys seixanta fins avui.

Monogràfic de la revista Perspectiva Escolar, núm. 397, editat per Rosa Sensat. En l’interior trobareu dos articles a càrrec de Katy Pallàs, presidenta de l’FLG; Montse Mota, secretària de l’FLG, i Mar Sevillano, sòcia de la nostre entitat. 2018.

Article de Katy Pallàs entorn a la ponència realitzada al XXIII Curs d’estiu- XXIX Jornadas de coordinació de defensors del poble “Las famílies i les seves necessitats i reptes en l’actual entorn social i econòmic: respostes dels poders públics” a Vitoria-Gasteiz, el 10 de setembre de 2014.

Article de Carme Porta, Exsecretària de Polítiques Familiars i Drets de la Ciutadania del Departament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat de Catalunya, a la revista Eines, núm 15.

Salaza Benítez, O. El reconocimiento jurídico-constitucional de la diversidad afectiva y sexual. Revista de Estudios Políticos (nueva época), núm.157, Madrid. p45-81. 2012

Entrevista a l’Elisabet Vendrell, ex-presidenta de l’FLG. Dins de Quaderns DASC, núm 11. Drets i polítiques per a la diversitat sexual. Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament d’Acció Social i Ciutadania, Desembre 2010. Pàgs. 124-139.

Xerrada a càrrec de Elisabet Vendrell, ex-presidenta de l’FLG, a l’associació de Planificació Familiar de Catalunya i Balears. Barcelona, juny 2009.

Llibre que aporta eines didàctiques i continguts perquè els professionals de l’educació, així com els pares i les mares, tinguin un coneixement més detallat sobre la construcció social de la sexualitat i sobre les minories sexuals.